FR - NL - EN   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Studio Dongo

In 1933 laat Magritte een atelier achteraan in de tuin bouwen, die al de ruimte en het licht biedt waarvan een schilder kan dromen. Uiteindelijk heeft de plek de functie niet vervuld waarvoor ze was voorzien. Magritte schilderde nog steeds in de eetkamer, waar hij van de verwarming genoot in de winter en van het gezelschap van zijn vrouw Georgette.

Hoewel het atelier de schilderijen van Magritte niet geboren heeft zien worden, is het toch een plek van creativiteit geweest. Het bood onderdak aan de "Studio Dongo", de kleine publiciteitsfirma die Magritte met zijn broer Paul oprichtte. Daar verdiende de schilder zijn brood mee, aangezien hij op dat moment nog niet van zijn latere beroemdheid genoot. De meest intense activiteit van de firma had plaats tussen juli 1930 en eind 1936. Terwijl René tekende, deed Paul de administratie en onderhield de contacten met de klanten.

De illustraties die Magritte in het kader van "Studio Dongo" verwezenlijkte, zijn uiteenlopend van aard. Hij ontwierp reclame voor koopwaar zoals voor sigaretten van het merk Belga, versierde de omslag van muziekpartituren en bood filmposters aan de bioscoopwereld aan. Hij ondertekende deze werken, die in zijn levensonderhoud voorzagen, niet met zijn naam maar met een pseudoniem. Hij koos eerst "DONGO" en gebruikte daarna ook "EMAIR", wat fonetisch naar zijn initialen M.R. verwijst.